Hur väljer man bröllopsfotograf?

Det finns säkert hundratals av oss att välja emellan därute. Oftast är det dessutom första gången man väljer att anlita en professionell fotograf, hur ska man egentligen veta vad man letar efter? Bröllopsfotograferna har samlat sina gemensamma tips och erfarenheter för dig som ska välja din bröllopsfotograf som jag vill dela med mig av. Lycka till!

 1. Avsätt tid för att hitta en bröllopsfotograf.  Det finns många duktiga bröllopsfotografer i Sverige och många har sin speciella stil.
 2. En bra fotograf kostar mer än en amatör, pga den tid de lägger ned på förberedelser, utrustning, efterarbete, utbildning, etc. En bra fotograf är lika angelägen som du att få bra bröllopsbilder.
 3. Alla fotografer visar givetvis upp sina bästa bröllopsfoto.  Tänk på att en del bilder kan vara tagna med en modell eller från en kurs, det är svårt att se skillnad.  Begär att få se gallerier från verkliga brudpar, helst 200-300 st bilder för att få en övergripande bild av hur fotografen arbetar.
 4. En fotograf som uppdaterar sin blogg ofta ger dig möjlighet att se hur denne arbetar och du kan titta på bröllopsfoto från de senaste bröllopen.
 5. Allt kostar mer nuförtiden men att resa har blivit billigare så kika gärna också på fotografer som arbetar över hela landet och har möjlighet att flyga inrikes.
 6. Personkemin är viktig – din bröllopsfotograf måste vara en sympatisk person.
 7. Idag behöver man inte träffas fysiskt.  Med videokonferens, chat och email blir världen mindre så hör efter vad din fotograf kan erbjuda.
 8. Bröllopsmässor är ett bra ställe att träffa fotografer på och ger dig omedelbart ett första intryck.
 9. En första träff med fotografen för att planera dagen är av stor vikt för att bilderna ska bli bra.
 10. En duktig fotograf kommer att ha synpunkter på din planering och varnar dig för moment som kan bli stressiga under bröllopsdagen.
 11. Ett kontrakt är inte ett måste men är bäst för båda parter eftersom det skriftligen säger vad som är avtalat och reducerar risken för missförstånd.
 12. Se till att alla kostnader tas upp.  Retuschering, nyttjanderätt av bilder och framställning av bilder räknas ofta som extra kostnader.
 13. Informera er om hur ni får använda bilderna och om användanderätt kan överföras till er (dvs, ni kan köpa originalbilderna på skiva).
 14. Skilj på användanderätt (vad ni får göra med bilderna) och upphovsrätt (vilket inte kan fråntas fotografen)
 15. Det är inte säkert att ”Alla bilderna på CD” betyder att bilderna kan användas för utskrifter. Hör efter vad bilderna har upplösning (antal pixlar) och om de är märkta med logotyp eller vattenmärke.
 16. Räkna med att fotografen gallrar bort och inte visar bilder som är dåliga: någon som blundar, en dublett eller ett misstag med kameran. Fotografer försöker ibland ta en ”omöjlig” bild i hopp om att lyckas men det är inte alltid det går. Fotografen är dock inte dummare än att denne försöker sälja så många bilder som möjligt till brudparet men har ändå en yrkesheder att tänka på.
 17. För ett bra bröllopsreportage krävs många timmars fotograferande. På två timmar kan man inte göra något bröllopsreportage utan kanske på sin höjd fotografera varje gäst en gång.
 18. Om ni vill att bilderna ska berätta en historia så måste ni ge fotografen upp mot 8 timmar till förfogande.
 19. En bra bröllopsbild (eller flera) är en blandning av bra komposition, teknik och korrekta kamerainställningar, samt slutligen en perfekt efterbehandling i datorn. Det är enkelt att se skillnader om man har intresse för fotografi och tittar runt bland olika bilder.
 20. Var skeptisk om fotografen levererar bilderna alltför snabbt efter bröllopet. Om bilderna kommer direkt från kameran har de inte efterbehandlats och inte fått det lyft som de förmodligen förtjänar.
 21. Det är ingen direkt nackdel om fotografen använder film istället för digital teknik men man bör känna till att digitala kameror kan ta färgbilder i dålig belysning utan att bilderna blir allt för brusiga. Med film är man begränsad till svartvit film när ljuset inte räcker till.
 22. En dyr systemkamera är ingen garanti för bra bilder. Reglerna för fotografering har inte ändrats i och med att systemkamerorna blivit digitala. Så låt er inte imponeras av att fotografen berättar vilken dyrbar utrustning som används – det är inte kvalitét. Professionell utrustning är självklart.
 23. Se efter om bröllopsfotografen har sitt eget bildspråk och inte bara använder ett dussin olika uppställningar, t ex bruden och brudgummen tittar fram bakom ett träd, brudgummen står på knä framför bruden, osv. En bra bröllopsfotograf använder inte någon mall utan anpassar sig till olika situationer och omständigheter.
 24. En mindre detalj är hur fotografen klär sig under bröllopsdagen. En fotograf som anpassar klädseln efter dagen sticker inte ut lika mycket som en fotograf i jeans och T-shirt. Givetvis bör fotografen inte begränsas av sin klädsel men bör ändå kunna smälta in bland gästerna.
 25. Under bröllopsdagen är det viktigt att ignorera små olyckor, koppla loss och försöka ha det roligt – det kommer att synas på bilderna.
 26. Ge er tid att ta er till kyrkan utan stress och lämna tid mellan olika aktiviter under dagen (förberedelser, ceremonin, gratulationer på kyrkbacken, brudskål, porträttbilder, mat, dans, etc).
 27. En vigselakt i en kyrka tar ungefär 45 minuter, borgerlig vigsel ca 20 min.
 28. Gratulationer på kyrkbacken med ca 70 personer kan ta 20-30 minuter.
 29. Försök att välja festlokal/kyrka så att inte avstånden blir för stora.
 30. Med en veteranbil och en lång väg till festlokalen inskränker ni kanske på tiden för fotografering, samt att gästerna får stå och vänta.
 31. En vacker brudbukett och blomsterdekorationer gör också att bilderna blir vackra.
 32. Försök att inte göra dagen alltför lång genom att exempelvis gå upp kl 5 på morgonen eller ha vigseln kl 9 på förmiddagen och en händelselös paus på flera timmar under eftermiddagen.
 33. Låt några av dina bästa vänner vara med under dagen. Det erbjuder fina tillfällen för fotografen och ger dagen en speciell stämning.
 34. Makeup och håruppsättning brukar pågå i minst två timmar.
 35. Brudgummen kan göra sig klar på allt mellan tre och femton minuter och kan istället spendera förmiddagen med några kompisar.
 36. En slöja kan ge spektakulära bilder.
 37. Ett långt släp har både för- och nackdelar. För bröllopsfoton är det intressant men regnar det är det mest en belastning för bruden.
 38. Stora brudklänningar med mycket tyg begränsar fotografen något eftersom brudgummen inte kan stå nära bruden. Bilder där ni sitter ner blir oftast inte så bra och bilderna kan överlag bli en aning stela, men det är givetvis en smaksak.
 39. Ett rymligt ljust rum med stora fönster är utmärkt för makeup. En bra sminkös arbetar gärna i dagsljus och fotografen kan ta bilder om inte rummet är för litet.
 40. Kontrollera att det finns en stor spegel i rummet. Sminköser brukar också ha med sig speglar.
 41. Om det är för trångt hemma kan ni boka ett hotellrum. Det gör bröllopet mer speciellt och bilderna blir förmodligen bättre.
 42. Liksom fotografer finns det stora skillnader mellan olika sminköser så var inte alltför ekonomisk i valet av dessa.
 43. Frisörer i träningsoverall bidrar inte till bättre bilder.
 44. För brudgummen ser det oftast bäst ut om byxorna är på när man knäpper manschettknapparna!
 45. För brudgummen är det oftast bra om kompisarna är med redan från början.
 46. För brudgummen: ge små presenter till din brud som hon kan öppna medan hon gör sig klar (mellan smink, frisör, osv).  De kommer att trolla fram ett leende hos henne vilket även gör fotografen lycklig.
 47. Det finns papper och handdukar som är bra på att absorbera flottfläckar i ansiktet vilket annars leder till blänk.
 48. Det är heller inte fel att ha med sig fläckborttagningsmedel för t ex klänningen. En liten fläck på klänningen spelar dock ingen större roll, det är brudparets leenden som alla kommer att komma ihåg.
 49. Glöm inte bort näsdukar.
 50. Kontakta pastor/präst för att se om fotografering är tillåtet och om han eller hon har några speciella regler i sin kyrka.  Bäst är att låta fotografen diskutera direkt med prästen.
 51. Ibland får fotografen inte stå inne i själva altarrummet men kan trots det få fina bilder då ringen överlämnas om brudparet står vända mot varandra.
 52. Spänningen i kyrkan ökas något om bruden eller brudparet kommer fem minuter för sent. Vanligtvis brukar några gäster vara försenade så det är bäst om bruden eller brudparet kommer in sist. Detta råd är emellertid kanske inte är så populärt med prästen.
 53. Om limousinen har tonade rutor bör de vara nervevade, annars blir det inga bilder på er när ni anländer till kyrkan.
 54. En detalj som man tyvärr inte har så stort inflytande över – men som kan vara bra att känna till – är hur många minuters paus det är i kyrkan före och efter er egen vigsel.
 55. Be ert värdpar uppmana församlingen att sätta sig i de främre bänkraderna så att inte kyrkan ser så glest befolkad ut på bilderna.  Gäster har annars för vana att slå sig ner längre bak i kyrkan.
 56. Istället för att kasta ris på brudparet är det mycket mer effektfullt och vackert att kasta rosenblad. De blir en vacker färgklick på fotografierna, samtidigt som de inte faller till marken lika snabbt som ris.
 57. Det bästa ljuset för porträttbilder är när solen står lågt. Det sämsta ljuset är det som kommer från en klarblå himmel, rakt ovanifrån, mitt på dagen. En skicklig fotograf anpassar sig till rådande väderförhållanden. Regnar det finns det vanligtvis en reservplan men man är vanligtvis begränsad eftersom man måste använda paraplyer, stå under tak, fotografera inomhus, osv.
 58. Tidsramen för porträttbilder är helt upp till er.  Man kan ta några vackra porträttbilder på 20 minuter men man kan även hålla på i ett par timmar.
 59. På sommaren bör ni tänka på att dricka mycket så att ni inte ser trötta och okoncentrerade ut.  Vattenflaskor kan förvaras i bilen. Brudpar dricker generellt för lite eftersom de ständigt är på språng.
 60. Ett lakan eller en liten handduk kan vara bra att ha med sig som skydd för brudklänningen om ni behöver sitta ned i en bild.
 61. Njut av porträttfotograferingen!  Det är den delen av dagen när ni får vara för er själva och kan ta det lugnt.
 62. Öva gärna framför spegeln innan bröllopet och titta på vackra bilder i modetidningar. Fotografen kommer givetvis att hjälpa er med små detaljer.
 63. Försök att inte tänka på dom vanliga bröllopsposeringarna utan kom med ett öppet sinne.
 64. Begär inte att fotografen ska ta samma typ av bilder som ni redan sett i dennes galleri utan låt fotografen arbeta i sin egen stil.
 65. Ni som brudpar är också delaktiga och ansvariga för att det blir vackra bilder. Försök förmedla era idéer till fotografen på bästa sätt. Tänk inte på att försöka se snygg ut på bilderna utan försök istället vara i nuet och vara er själva.
 66. Gruppfoton kan vara tidskrävande och uppfattas ofta som tråkiga för gästerna. För att klara av dem snabbt och effektivt är det bäst att göra upp en lista i förväg med vilka grupper som ska fotograferas. Fotografen måste här ha hjälp av värdparet för att hålla reda på alla som ska vara med. Börja med den största gruppen så att gästerna kan gå åt sidan när de är klara.
 67. Diskutera i förväg med din familj vad för typ av gruppbilder ni vill ha. Familjebilderna behöver inte vara stela och tråkiga utan man kan ta lite mer spännande bilder också.

 1. Kom ihåg att en fotograf också måste äta ibland.
 2. Om ni måste kompromissa på fotografens tid, boka hellre så att denne är med från förberedelserna tillbrudvalsen än från vigseln till midnatt. Reportaget blir mycket mer intressant med förberedelserna än med några extra dansbilder.

Det finns självklart mer att säga men vi tror att ovanstående tips är en bra början. Många tips är givetvis subjektiva och av mindre betydelse men det är alltid bra att planera i förväg.

.

One response

 1. Tack för det här inlägget, det ger bra insikt faktiskt, så fortsätt så!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.